קטוזיס – שריפת שומנים! פרק א'
פורסם על ידי ארצ'י קבלקין / 20/08/2017 / #GL35, #intermittnet_fasting #, #אימן_הפוגות, #אינדקס_גליקמי, #אינסולין, #גלוקוז, #גרנולה, #דבש, #דקסטרוז, #התנגדות_לאינסולין, #חלבון, #לקטוז, #מלטוז, #סוכר, #סוכר_נסתר, #סילאן, #סירופ_מייפל, #סירופ_תירס, #פחמימה, #פרוקטוז, #צום_לסרוגין, #קטוזיס, #שריפתשומנים, #תמצית_מאלט, getlean / 3 תגובות
מה זה קטוזיס?
תהליך עיבוד השומנים לאנרגיה נקרא קטוזיס. כאשר חומצת שומן מתפרקת בכבד לגופי קטון, הם מגיעים לרקמות עם זרם הדם ומנוצלים שם ליצירת אנרגיה – כך אנחנו שורפים שומן.
אחלה דבר, לא? הבעיה היא שרוב האנשים משתמשים דווקא בפחמימה או בסוכר בתור מקור אנרגיה ולא בשומן. כי סוכר זו אנרגיה זמינה, פשוטה ובמקרה גם מאוד טעימה. תהליך מטבולי של פירוק סוכר נקרא גליקוליזה. אנחנו דווקא רוצים לקבל אנרגיה משומנים, והתהליך הזה נקרא – שוב – קטוזיס.

איך באמת עושים את המעבר הזה?
הרי כל-כך הרבה אנשים משקעים כל-כך הרבה מאמצים גם בתזונה וגם באימונים ולצערי ברוב המקרים לא מגיעים לשום מקום. אז מה הסוד? הסוד הוא ש… אין שום סוד. מה שכן – יש הרבה בלבולי שכל בתחום :). תזכרו – שריפת שומנים היא תוצאה של תהליך מטבולי (גוף בוחר באיזה "דלק" להשתמש כדי להפיק אנרגיה) ולא של איזה תרגיל אירובי או מזון מבודד. יש כמה כללים פשוטים, הנה הם:
1. לשמור על הגלוקוז נמוך-
אינסולין זה סוג של כפתור שפותח או סוגר ערוצים שונים של מקור האנרגיה בגוף. כמויות גדולות של מזון בעל אינדקס גליקמי גבוה גורמות לכך שסוכר הופך למקור עיקרי להפקת אנרגיה. מה זאת אומרת? זאת אומרת – אפשר לשכוח משריפת שומנים.
מצורף סקרין שוט מספר:

שימו לב למשפט הבא:
גופי הקטון (תוצאה של פירוק חומצות שומן) נוצרים בתהליך הנקרא קטוגנזה, אשר מתרחש בעיקר במטריקס (חלל פנימי של המיטוכונדריה, לא הסרט!) של המיטוכונדריה ("תחנת הכח" של התא) בכבד כאשר יש מחסור בפחמימות ונוצר צורך להפיק אנרגיה מחומצות שומן (מקור: ויקיפדיה).
זאת אומרת – אם אנחנו רוצים להתחיל לשרוף שומנים ולעבד אותם לאנרגיה, אנחנו חייבים לחתוך בפחמימות. הרי פחמימות (גם מורכבות) גורמות להפרשה של אינסולין, לא משנה כמה מלאים או אורגניים הדגנים שלנו. ברור שלמזונות שונים יש אינדקס גליקמי שונה ואין להשוות אבטיח לשיבולת שועל, אבל עדיין – אם יש לנו הרבה פחמימות בתפריט, הגוף יפיק את האנרגיה מגלוקוז וישאיר את מאגרי השומן במנוחה.
חייבים להדגיש: אני ממש לא קורא למחוק לגמרי את הפחמימות מהתפריט. אני כן צורך פחמימות, זאת החמישית (20%) מהתפריט היומי שלי (60 גר׳ כוסמת, 200 גר׳ דלעת ותפוח ירוק), אבל תמיד בשילוב עם שומן (שקדים או בוטנים). למה? כי אני רוצה שפירוק וספיגת הפחמימה יתרחשו במהירות נמוכה ובהדרגתיות בגלל האינסולין.
התפריט שלי: 20% פחמימה, 30% חלבון, 50% שומן. מקור אנרגיה העיקרי שלי הוא שומן.
קישור לפוסט עם תפריט:

2. צום לסרוגין-
גם אנשים עם תפריט מבוסס פחמימות מגעים לקטוזיס (ניצול שומנים בתור מקור אנרגיה), מתי זה קורה?בדרך כלל בזמן שינה, כי הם נמצאים בצום. כן, בלילה, בלי לעשות כלום, אנחנו שורפים שומן בגלל שרמת אינסולין נמוכה (אנחנו לא מכניסים אוכל).לפי ד"ר אריק ברג שריפת שומנים מתחילה רק אחרי 10-12 שעות צום. אני לא יודע להגיד כמה ומתי בדיוק אנחנו שורפים, כי זה מאוד אישי.התפריט שלי: 20% פחמימה, 30% חלבון, 50% שומן. מקור אנרגיה העיקרי שלי הוא שומן.
כמה זמן לוקח המעבר לקטוזיס?
מה זה קטו-אדפטציה?
האם זה יכול להיות מסוכן?
כל התשובות – בחלק השני של הפוסט.
הכתבה והתמונות נלקחו מהעמוד הרשמי של GetLean35
פרסומת
ביקורות
3 ביקורות