קטוזיס – שריפת שומנים למבוגרים בלבד! פרק ב'
פורסם על ידי ארצ'י קבלקין / 20/08/2017 / #GL35, #intermittnet_fasting #, #אימן_הפוגות, #אינדקס_גליקמי, #אינסולין, #גלוקוז, #גרנולה, #דבש, #דקסטרוז, #התנגדות_לאינסולין, #חלבון, #לקטוז, #מלטוז, #סוכר, #סוכר_נסתר, #סילאן, #סירופ_מייפל, #סירופ_תירס, #פחמימה, #פרוקטוז, #צום_לסרוגין, #קטוזיס, #שריפתשומנים, #תמצית_מאלט, getlean / 1 תגובה
זה הוא חלק ב' של הכתבה
יש אומרים שיש יותר מדי מידע רפואי וקישורים למחקרים ארוכים ומשעממים באנגלית – "למה זה, בנאדם, תן לנו את הסיכומים, סומכים אליך, על תעמיס אלינו". חבר'ה, אני מאוד מאמין בלמידה ובהבנה עמוקה של כל נושא שאנחנו רוצים לנהל ולשלוט בו. חשוב מאד להבין תהליכים ולא סתם לבצע הוראות של מישהו. זאת הסיבה שאני משקיע בהסברים פיזיולוגיים של התהליכים המתרחשים בגוף.
אז בואו נמשיך לקטוזיס (מצב מטבולי של שריפת שומנים).
3. שמור על קורטיזול נמוך:
כאשר מדובר בתנגודת לאינסולין וכתוצאה – בהשמנה, אחד השחקנים החשובים על המגרש הוא קורטיזול – הורמון הסטרס. קורטיזול זהו הורמון הידוע כ"הורמון הסטרס" והוא משפיע על המטבוליזם של הגוף. במינון תקין קורטיזול עוזר למערכת החיסונית להתמודד עם מצבי לחץ או דחק ודלקות (inflammation) ומשתתף בתהליכים מטבוליים חשובים אחרים.
אבל במצב של הפרשת יתר מעלה קורטיזול את לחץ הדם (עוזר לגוף לגבש תגובה פיזית מהירה), גורם ליצירת גלוקוז (עליה ברמת הסוכר בדם) מפירוק של גליקוגן (שרשרת רב סוכרים בשריר ובכבד) ולפירוק חלבון (שרירים ורקמות חלבון אחרות) והפיכתו למקור אנרגיה.
מצב של לחץ מנטלי או פיזי מתמשך זה לא סתם מצב "לא נעים", במצב הזה עוזר הקורטיזול שמופרש בכמויות גדולות מדי לפרק חלבונים שונים בגוף (שזה אומר גם שרירים) ולהפיק מהם גלוקוז (סוכר), מה שגורם להפרשת אינסולין מוגברת. התוצאה? אין שריפת שומנים.
אנחנו רגילים להתייחס למצבי לחץ כאל משהו בלתי נשלט (לכאורה בצדק – הרי זה לא אנחנו יצרנו את הפקק הזה או את הפקיד המעצבן הזה בבנק) אבל האמת היא שרצוי ואפשר לשלוט בתגובות שלנו למצבים שונים ומשונים הנקראים "חיים")) יש הרבה שיטות כמו יוגה, מדיטציות, ספירה בלב וכו'.
טיפים לשליטה מיידית נתתי בפוסט על קורטיזול.
פרסומת
4. אימון מטבולי:
קטוזיס או ניצול טריגליצרידים (שריפת שומן) זהו תהליך שמתרחש בנוכחות שורת הורמונים חיוניים. ביניהם: הורמון גדילה (GH), אדרנאלין, גלוקגון, טסטוסטרון, IGF-1, T3.
עבודה עם קבוצות שרירים גדולות כגון חזה, רגליים, גב בתרגילים רב מפרקיים – זה מה שאנחנו מחפשים, כי אימון גופני "פול בודי" כנגד משקל גורם להפרשת אותם ההורמונים.
מה זה קיטו-אדפטציה?
רור לנו ששינוי בהרגלי התזונה ובאימונים – חד ככל שיהיה – לא יביא לתוצאות מידיות, כי הגוף יצטרך "לעכל" את השינוי ולהסתגל אליו. או-קיי, אנחנו שואלים, אז אם מהיום אנחנו מתחילים לקיים את תנאי הקטוזיס, מתי בדיוק קורה המהפך? מתי אנחנו עוברים מגליקוליזה (שימוש בפחמימות) לקטוזיס (שימוש בטריגליצרידים)?
התשובה יכולה להישמע בנלית, אבל זאת התשובה האמיתית – הכל תלוי בנתונים אישיים.
ברגע שהגוף מוצא את עצמו בתנאי שימוש שונים, יש ארבעה שלבים שהוא עובר:
א': קליטת עצם העובדה שהתרחש השינוי
ב': איסוף ועיבד נתונים לגבי אופן ועומק השינוי
ג': התאמה לתנאים החדשים
ד': תיפקוד חדש תחת תנאים חדשים
וידאו של דר״ בארג מדבר על קטוזיס:
5. קטוזיס וקטואצידוזיס:
נשמע דומה אבל אין שום קשר! כשרמת גופי הקטון גבוהה מדי, הדבר משפיע על רמת החומציות של הדם – זהו מצב מסוכן שנקרא קטואצידוזיס. מדובר במצב חירום רפואי בקרב חולי סוכרת סוג 1 בו הגוף אינו מייצר אינסולין. במקרה הזה עליית הגלוקוז בדם מאוד מסוכנת, אין נוכחות של אינסולין, אין איך להוריד את רמת הגלוקוז, יחד עם זאת הגוף מפרק שומנים ורמת גופי קטון עולה ללא מעצרים. רמת PH בדם עולה גם ואם לא תטופל עלולה לגרום לסכנת חיים.
שוב, קטוזיס הוא תהליך אנרגטי בריא ולא קשור לקטואצידוזיס!!
לסיכום:
כדי להגיע לקטוזיס חייבים ליצור מצב הורמונלי מסויים.
לחתוך את הפחמימה כך שתגיע לחמישית ( 20%) מהתפריט היומי. אין לחתוך בפחמימה בשביל לייצר גירעון קלורי ענק, זאת לא המטרה. דיאטה קטוגנית זאת דיאטה ללא פחמימות כלל, אני עדיין צורך סוכרים, כמו קוסמת ופירות, אבל בכמויות קטנות. אני לא מרגיש חוסר או רעב, למה? כי אני אוכל הרבה שומן, קרוב ל-60% מהתפריט היומי. חשוב גם להקפיד על אכילת ירקות.
לפי דעתי גם צום לסרוגין זה דבר מאוד בריא ותומך בקטוזיס ובהפרשה של הורמונים חשובים, כמו הורמון גדילה וטסטוסטרון.
אימון מטבולי – חובה. ריצה, הליכון או תוכנית אימונים מורכבת מתרגילים מבודדים לא יעזרו. בודיבילדיג זה תחום מקצועי של מפתחי גוף המחפשים פרופורציות מסויימות בין קבוצות שרירים, לנו זה פחות מתאים.
שמירה על קורטיזול נמוך. חייבים ללמוד לשלוט בעצמינו.
פרסומת
ביקורות
ביקורת אחת